20+ Jenama Baju Melayu Tahun 2023

baju melayu


Baju Melayu ialah busana tradisional yang dipakai oleh lelaki Melayu di Malaysia, Brunei, Singapura dan sebahagian wilayah Indonesia. Baju Melayu juga sering dipakai oleh kaum lain terutamanya dalam majlis-majlis perayaan dan sebagainya.

Baju Melayu yang paling asasnya terdiri daripada dua bahagian iaitu bahagian baju berlengan panjang dengan dua jenis bentuk kolar (teluk belanga dan cekak musang), serta bahagian seluar panjang.

Kedua-dua bahagian asas ini diperbuat dengan kain yang sama jenis yakni kain kapas, linen dan satin. Set lengkap baju Melayu adalah terdiri daripada bahagian asas baju dan seluar, dengan lilitan kain samping yang diperbuat daripada songket atau tenunan di sisi pinggang, serta pemakaian destar (seperti tengkolok, tanjak, songkok dan kupiah) di bahagian kepala.

Baju Melayu biasanya dipakai sebagai pakaian harian terutama sekali untuk bersembahyang, ke pejabat, majlis formal, dan sebagai pakaian adat. Baju Melayu juga merupakan pakaian rasmi Malaysia.

Pada hari ini, #kickstory ingin berkongsi jenama-jenama yang baju Melayu yang ada di pasaran bagi tahun 2023. Antara pilihan baju Melayu yang sering dan pernah digunakan oleh admin ialah Alain Delon, Olando, John Master, Crocodile dan Snails. 

Terdapat lebih 20 jenis jenama dan koleksi baju Melayu yang boleh digayakan sempena lebaran nanti. Tidak meriah sambutan lebaran tanpa memakai baju Melayu kan. Jom kita lihat antara jenama baju Melayu yang sempat admin cari. 

Jenama Baju Melayu Tahun 2023

 1. Alain Delon
 2. Orlando
 3. John Master
 4. Bulan Bintang
 5. Elrah Exclusive
 6. Bentop
 7. Pazze
 8. Emmer Zecna
 9. Gene Martino
 10. Dapper
 11. Adnaa Collection
 12. Jakel
 13. Auramen Luxe N Co
 14. Forest x Hatta Dolmat
 15. Primavalet
 16. Wakdoyok Clothing
 17. Ukasyah Exclusive
 18. Myravallyn
 19. Inhanna
 20. Polo Haus
 21. iDexer
 22. Exhaust
 23. Elews Design
 24. Jovian Mandagie
 25. J.Labella Atelier
 26. Sopan Warisan
 27. Smart Master
 28. Lubna Homme
 29. RIJAL&Co.

Mana satu jenama baju pilihan korang? Komen di bawah

Previous Post Next Post