Promosi Raya DeXandra #UNEED4RAYA


Promosi Raya DeXandra #UNEED4RAYA. Belum terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan dan selamat menjalani ibadat puasa kepada semua kaum muslimin dan muslimat.

Sempena bulan Ramadan ini, sekali lagi DeXandra membuat promosi #uneed4raya 3 botol perfume dengan harga RM169. Harga biasa bagi perfume adalah RM70 sebotol.Promosi ini bermula pada 30 April hingga 16 June 2019. Pelbagai pilihan perfume untuk anda dapatkan dengan harga promosi. Meriahkan hari raya pada tahun ini dengan bauan yang menyegarkan.

Sempena bulan ramadan ini juga, mungkin ada yang tercari-cari perfume yang sesuai yang ingin dipakai untuk ke masjid bagi menunaikan solat fardhu dan solat terawih..Pilihan bauan yang sesuai dengan diri kita dapat membangkitkan aura positif dan boleh memberi ketenangan semasa kita melakukan ibadat. 

Boleh lihat senarai-senarai perfume dari Dexandra untuk lelaki dan perempuan.



Untuk pengetahuan semua juga, DeXandra juga telah memperkenalkan 2 bauan baru untuk kereta yang pastinya bauan memikat hati. Harga perfume kereta ialah RM10 satu.



Jika ada yang berminat dengan wangian DeXandra sama ada perfume atau wangian kereta bolehlah dapatkan sekarang. WHATSAPP 0169903669


Resepi Ikan Isi Masak Asam Cuka


Resepi ikan isi masak asam cuka

Bahan2
Ikan isi siap digoreng.jgn sampai garing
Bawang besar 2biji*
Bawang putih 4ulas*
Cili besar*
Cili api*
Biji sawi*
Halia*
Air asam
Cuka 2sudu mkn
Air
Garam perasa n gula bg lebih
Timun

Cara memasak
- Panaskan lebihan minyak kemudian masukkan bertanda *.tumis sehingga wangi
- kemudian masukkan ke semua bahan kecuali ikan.tggu sehingga mendidih.
- dah mendidih masukkan ikan.pastikan rasa semua ada masam n manis.
- siap utk dihidang n mkn dgn nasi panas2..

Kredit Resepi : arieza rieza

Resepi Ikan Kembung Bakar


Resepi Ikan Kembung Bakar

Bahan A
2 ekor ikan kembung (dibersihkan dan dikelar)
sedikit minyak masak

Bahan B
5 tangkai cili kering
1 batang serai
2 biji bawang merah
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam

Cara membuat
1: basuh ikan dan tuskan
2: gaulkan bahan yang dikisar pada ikan dan perapkan selama 20minit.
3: sapukan sedikit minyak pada permukaan ikan.
4: letakkan ikan pada pemanggang.
5: bakar sehingga ikan itu masak sambil titiskan minyak pada ikan.
6: angkat dan hidangkan dengan air asam (sebagai hidangan)

Sumber: Ilham Resepi

Resepi Bulan Puasa Nasi Sotong


Resepi Bulan Puasa Nasi Sotong. Sempena bulan puasa, Mr.Papito ingin berkongsi resepi nasi sotong yang dikongsikan oleh Humaira Hanny Rahmad.


Bahan-bahan tumis :

bawang merah (dihiris)
bawang putih (dihiris)
serai (ketuk)
halia (ketuk)
3 beradik
minyak masak

sotong
beras
garam
air

Cara masak :

Tumis bahan-bahan sehingga naik bau, masukkan sotong.. sotong dah agak separuh masak, baru masukkan beras air dan garam.. siap masak nasi macam biasa dalam rice cooker.



Siap, boleh hidang!

Kredit: Humaira Hanny Rahmad

Resepi Ayam Bakar Kenny Rogers


Resepi Ayam Bakar Kenny Rogers oleh Cik Pooja. Hari ni Kicktory nak kongsi resepi ayam bakar kenny rogers yang sedap yang dikongsikan oleh Cik Pooja. Kalau korang peminat kenny rogers, mungkin resepi sesuai untuk korang mencuba di rumah tambah-tambah sekarang bulan puasa ni. Jom cuba.

Bahan-Bahan Resepi Ayam Bakar


๐Ÿ’œ1ekor ayam(cuci bersih)
๐Ÿ’œ2labu bwg beso
๐Ÿ’œ7ulas bwg putih
๐Ÿ’œ2inci halia
๐Ÿ’œ2sb pati Oren sunquick(yg dalam botoi tu)
๐Ÿ’œ1senduk sos blackpaper aka sos lada hitam
๐Ÿ’œ3sb majerin(cairkan atas api)
๐Ÿ’œ1biji ubi kentang(rebus empuk)
๐Ÿ’œ1ketui kiub pati ayam
๐Ÿ’œ1sk garam
๐Ÿ’œ2sb gula pasir

Kentang, brokoli, tomato cerry tu optional la. Tak nak letak pon tak apa, ayam tetap sedap dan sexy.


Cara Penyediaan


Semua bahan-bahan ni blend dengan sedikit air (suku cawan air je)

Dah kisar semua....perapkan dengan ayam.

Cikpooja perap 2jam sebelom bako..lagi lama perap lagi sedap.

Pas tu bakar suhu 200° 45 minit sampai masak...
Api atas bawah.

Ikut pada oven masing2 la yea.

Cikpooja suka yg crunchy diluar lembut juicy didalam...sbb tu letak suhu tinggi.

Sekian..
Selamat mencuba

Kredit: Cik Pooja

Sign Up Untuk Sampel Percuma Enfagrow


Sign Up Untuk Sampel Percuma Enfagrow. Enfagrow menawarkan sampel percuma kepada semua pelanggan yang ingin mencuba kebaikan susu Enfagrow kepada anak-anak. Anda boleh sign up dengan melengkapkan butiran maklumat peribadi untuk mendapatkan sampel percuma.

Enfagrow A + mesti dicuba kerana ia adalah satu-satunya jenama dengan Kompleks MFGM dan 40% lebih tinggi DHA. Enfagrow A +  terdapat dalam 3 pilihan citarasa yang lazat iaitu perisa Asli, Vanilla dan Madu sesuai dengan selera anak anda. Sampel PERCUMA hanya terdapat dalam rasa asli sahaja. Berbanding dengan rumusan sebelumnya. Enfagrow A + menyediakan DHA 105mg dalam 3 hidangan setiap hari.

Enfamama A + mengandungi campuran nutrien yang unik seperti DHA, Choline, Folic Acid, Kalsium, Zink, dan Iron yang membantu menyokong peningkatan keperluan pemakanan semasa kehamilan. Ia juga boleh didapati di Vanilla dan Coklat rasa untuk memenuhi keinginan kehamilan anda.

Request Sampel Percuma DI SINI

Giveaway SapsIbuBapa.net Di Mialiana.com

Giveaway SapsIbuBapa.net Di Mialiana.com. Tahun 2019 rasanya ini adalah kali pertama saya join giveaway yang dilaksanakan oleh blogger-blogger di seluruh Malaysia. Pada kali ini saya cuba join Giveaway SapsIbuBapa.net Di Mialiana.com bagi memberi sokongan kepada blogger-blogger yang aktif menulis diluar sana. Sebelum kita baca lebih lanjut berkaitan dengan giveaway ini jom kita baca serba sedikit infomasi berkaitan ini SAPS.

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS)


Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS)  adalah satu sistem yang diwujudkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bagi tujuan analisis markah peperiksaan untuk kegunaan semua guru. SAPS juga digunakan oleh ibubapa untuk membuat semakan keputusan peperiksaan anak masing-masing.

Mulai tahun 2019, Pengisian markah Peperiksaan Dalaman Sekolah Tahun 2019 hanya bagi murid Tahun 4 hingga Tahun 6 dan Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5. Tiada pengisian bagi Ujian 1, Ujian 2 dan Saringan LINUS Khas dalam SAPS. Oleh itu, ibubapa boleh berjumpa guru-guru untuk menyemak markah peperiksaan awal tahun.

Manakala pengisian markah Peperiksaan Pertengahan Tahun (PPT) akan dibuka pada 17 Mei 2019 hingga 16 Jun 2019. Selepas tarikh itu, ibubapa boleh menyemak markah peperiksaan anak masing-masing.   SAPS semakan ibu bapa ini boleh dilakukan  secara online di Sapsnkra


Giveaway SapsIbuBapa.net Di Mialiana.com



Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telahpun menyediakan satu platform kepada kepada guru dan juga ibu bapa yang dipanggil sebagai SAPS Ibu Bapa.

SAPS Ibu bapa merupakan satu aplikasi secara atas talian yang digunakan oleh guru untuk "key in" markah peperiksaan pelajar. Manakala, ibu bapa pula boleh mengakses aplikasi ini untuk menyemak keputusan peperiksaan pelajar.

Semakan ini boleh dilakukan dengan melayari laman web seperti berikut :



Antaramuka SAPS IBUBAPA

Inisiatif kerajaan ini patut dipuji ini kerana ianya memudahkan banyak pihak untuk mengetahui markah peperiksaan pelajar/murid.



Giveaway ini dianjurkan oleh SapsIbuBapa.net dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM400 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.







Item Contoh PT3 Format Baharu 2019


Item Contoh PT3 Format Baharu 2019. Format baharu Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) mulai tahun ini memperkenalkan semula soalan objektif bagi semua mata pelajaran membabitkan objektif aneka pilihan (OAP) dan juga objektif pelbagai bentuk (OPB).

Berdasarkan Surat Siaran Lembaga Peperiksaan yang dikeluarkan pada 29 November 2019 di mana Mesyuarat Jawatankuasa Kurikulum Kebangsaan Bil./2018 bertarikh 1 November 2018 telah meluluskan Format Instrumen Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) mulai tahun 2019 selaras dengan pelaksanaan Kurilulum Standard Sekolah Menengah (KSSM)

Format Instrumen PT3 yang bakal dilaksanakan mulai tahun ini menunjukkan soalan objektif kembali diuji dalam pentaksiran menengah rendah. Muat turun item contoh PT3 format baharu yang dikeluarkan oleh Lembaga Peperiksaan untuk rujukan guru dan pelajar.

Item Contoh PT3 Tahun 2019


  1. Bahasa Melayu
  2. Sejarah
  3. Geografi
  4. Bahasa Arab
  5. Bahasa Cina
  6. Bahasa Tamil
  7. Bahasa Iban
  8. Bahasa Kadazandusun
  9. Bahasa Punjabi
  10. Bahasa Semai
  11. Pendidikan Islam
  12. Mathematics
  13. Science
  14. Reka Bentuk Teknologi
  15. Asas Sains Komputer
  16. Maharat Al-Quran
  17. Al-Syariah
  18. Usul Al-Din
  19. Al-Lughah Al-Arabiah Al-Mu'asirah
  20. Seni Muzik
  21. Seni Tari
  22. Seni Teater
  23. Seni Visual


Semoga perkongsian Item Contoh PT3 Format Baharu 2019 memberi infomasi dan maklumat kepada guru dan pelajar tentang perubahan format pentaksiran tingkatan 3 mulai tahun 2019.

Sumber item/links: Lembaga Peperiksaan