Drama Tuan Danial Mencuit Hati Penonton


Terjebak juga dengan drama bersiri di TV3 iaitu Tuan Danial. Mula-mula terjebak dengan cerita ni semasa berada di kampung untuk bercuti pada hari raya aidil adha yang lalu. Mula-mula tengok drama ni nampak macam biasa sahaja. Lagipun saya bukannya pengemar drama-drama melayu.

Drama Tuan Danial boleh dikatakan baik dengan penerapan pelbagai elemen iaitu kekeluargaan, gelak ketawa dan sebagainya. Kalau korang tak sempat menonton drama ni di kaca TV, boleh sahaja menonton cerita ni di youtube channel tv3. Sekarang dah ada episod ke 10 di youtube. Selamat menonton.

Drama Tuan Danial ini juga tengah trending di youtube. Drama ini dikatakan mencuit hati penonton dengan lawak bersahaja Is dan Tuan Danial. Ramai juga penonton dari Indonesia suka menonton drama ini. Jom kita baca sinopsis drama Tuan Danial..


Sinopsis Drama Tuan Danial


Cinta antara Tengku Ismahanim atau Is dengan lelaki yang tidak dikenalinya iaitu Danial telah diatur oleh keluarga. Tengku Ismahanim (Is), anak Tengku Khalil sentiasa menyamar sebagai orang gaji untuk menyiasat sikap bakal-bakal suami yang dicadang oleh bapanya, namun semuanya gagal. Sehinggalah Is menyamar menjadi orang gaji di rumah Tuan Danial.

Pelbagai insiden yang berlaku saat Is menyamar menjadi pembantu rumah Tuan Danial kerana Is sentiasa mengingkari arahannya sehinggalah saat Tuan Danial mula lembut hati terhadap Is dengan sikapnya yang kelam kabut tetapi masih comel.

Tengku Hatta, adik Is turut terlibat sama dalam plan untuk membuat Tuan Danial cemburu akan hubungannya dengan Is.Nell, bekas tunang Tuan Danial kembali dari luar negara kerana rindukannya dan cuba untuk menyambung semula ikatan tunang mereka membuatkan Is rasa tidak sedap hati.

Apakah kesudahan drama ini? Jom kita saksikan di channel youtube TV3 bagi yang terlepas menonton melalui TV




Episod penuh di Tonton

[Tutorial] Cara Download MP3 dari Youtube


Cara Download MP3 dari Youtube. Sudah lama saya tidak memberi tutorial kerana sedikit sibuk sejak kebelakangan ini. Pada kali ini, saya ingin memberi tutorial bagaimana ingin muat turun video (MP4) dan lagu format MP3 dari Youtube. Tutorial ini sangat berguna kepada guru-guru yang ingin memuat turun lagu atau video dari youtube.

MP3 (dengan lebih tepat lagi, MPEG-1/2 Lapisan 3) ialah sejenis algoritma audio yang mampu memampatkan saiz data audio yang asal sambil mengekalkan kualiti dan hasil bunyi yang sama atau hampir sama dengan audio yang asal - wikipedia

Ada di kalangan kita mungkin suka kepada sesetengah lagu atau video yang ada di youtube, tetapi tidak tahu cara untuk muat turun lagu-lagu dan video tersebut untuk di simpan di dalam telefon. Lagu yang dimuat turun ini juga boleh disimpan di dalam pendrive untuk dimainkan dalam kereta dan sebagainya. Jom baca cara download lagu (MP3) dan video (MP4) dari youtube

YouTube kepada Mp3


Dengan menggunakan ytmp3, kita boleh menukar video YouTube dengan mudah ke fail mp3 (audio) atau mp4 (video) dan memuat turun secara percuma - perkhidmatan ini berfungsi untuk komputer, tablet dan peranti mudah alih.

Cara untuk menukar video sangat senang, salin URL video YouTube ke dalam converter ytmp3, pilih format dan klik butang tukar (convert). Sebaik sahaja penukaran selesai, anda boleh memuat turun fail dengan mengklik pada butang muat turun.

Cara Download MP3 dari Youtube


1 Pertama sekali buka laman web ytmp3

2. Cari lagu-lagu yang kita ingin muat turun di youtube, selepas itu tekan butang SHARE



3. Selepas tekan SHARE,  copy URL lagu tersebut


4. Paste URL lagu tersebut ke ytmp3 , pilih format sama ada MP3 atau MP4 dan klik CONVERT. Selepas itu klik DOWNLOAD untuk memuat turun lagu. Akhirnya selesai


Semoga tutorial saya berkaitan dengan Cara Download MP3 dari Youtube memberi manfaat dan infomasi kepada semua terutamanya kepada guru-guru yang ingin memuat turun lagu-lagu untuk dijadikan bahan bantu mengajar (BBM) di dalam kelas. Selamat mencuba. Jika bermanfaat, jangan lupa SHARE

Semak Kelayakan Set Dekoder Percuma MYTV


Semak Kelayakan Set Dekoder Percuma MYTV. Kerajaan sedang dalam proses memindahkan sistem penyiaran analog yang sedia ada kepada siaran digital. Untuk menikmati siaran digital, anda memerlukan dekoder DVB-T2 atau TV digital (IDTV) yang dilengkapi dengan penala digital (digital tuner).

Bagi penerima Bantuan Sara Hidup Rakyat (BSH) yang layak, mereka akan menerima set Dekoder Percuma.  Penerima Set Decoder Percuma adalah dari senarai Bantuan Sara Hidup Rakyat (BSH) yang layak dan beralamat dalam kawasan liputan myFreeview.

Baca 13 Saluran Percuma myFreeview

Cara Menyemak Kelayakan Dekoder


Buka laman web MYTV Broadcasting, masukkan nombor Kad Pengenalan untuk membuat semakan dan klik 'Semak'. Jika nama anda terpilih, set dekoder akan dipos ke alamat rumah anda.



Kelebihan Siaran Digital myFreeview



  • Imej lebih jelas dengan resolusi lebih tinggi
  • Audio yang berkualiti tinggi
  • Penambahan perkhidmatan dan saluran TV
  • Tanpa bayaran bulanan



Cara mengakses Siaran Digital myFreeview


Cara 1: Menggunakan Dekoder - Sambungkan dekoder DVB-T2 ke TV menggunakan kabel AV/HDMI dan aerial UHF pada terminal aerial TV anda.


Cara 2: IDTV - Sambungkan aerial UHF pada terminal aerial IDTV anda Set TV lama memerlukan dekoder DVB-T2 untuk menonton Siaran Digital myFreeview sekiranya ia dilengkapi input AV/HDMI.


Jenis aerial yang boleh menerima Siaran Digital myFreeview:


Pilihan terbaik kerana boleh menerima isyarat dengan stabil sekiranya dihala tepat ke arah pemancar berhampiran. Penggunaan alat “booster” tidak disarankan kerana boleh menggangu penerimaan Siaran Digital myFreeview.

Aerial dalaman boleh menerima isyarat daripada pemancar terdekat, bagaimanapun sukar menerima
siaran sekiranya terdapat halangan fizikal seperti gunung, bukit, hutan dan bangunan tinggi.

Cara Pemasangan Set Dekoder DVB-T2




Semoga perkongsian tentang Semak Kelayakan Set Dekoder Percuma MYTV dapat memberi infomasi kepada semua rakyat Malaysia yang layak mendapatkan dekoder percuma di seluruh Malaysia. myFreeview akan beroperasi sepenuhnya pada bulan oktober nanti.

13 Saluran Percuma myFreeview


13 Saluran Percuma myFreeview. myFreeview ialah siaran TV digital yang telah diwujudkan oleh kerajaan bagi mengantikan siaran analog yang akan ditamatkan perkhidmatan secara beransur-ansur. Siaran analog bagi wilayah tengah dan selatan semenanjung Malaysia telah ditamatkan pada 19 Ogos yang lalu. Siaran analog ini akan ditamatkan sepenuhnya pada 30 September 2019 di seluruh negara.



Projek DTT (Televisyen Terestrial Digital) adalah di bawah naungan Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) dan diselia oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM). Ia merupakan satu inisiatif Kerajaan untuk menyediakan khidmat penyiaran TV dan radio terbaik untuk rakyat. Pembaharuan ini memberikan semua siaran yang lebih jelas tanpa sebarang bayaran bulanan.

13 Saluran Percuma myFreeview 


Melalui myFreeview, terdapat 13 saluran percuma yang akan ditawarkan kepada penonton di seluruh negara. Oleh itu penonton dapat menyaksikan program-program penyiar TV percuma seperti Radio Televisyen Malaysia (RTM), Media Prima, TV Al Hijrah dan Bernama News Channel dengan lebih baik.



Kelebihan myFreeview



  • Imej lebih tajam dan jelas dengan resolusi lebih tinggi.
  • Bunyi yang berkualiti tinggi.
  • Percuma - tanpa bayaran bulanan.
  • Perkhidmatan TV interaktif seperti membeli-belah dari rumah dan video atas permintaan boleh didapati melalui sambungan internet pada masa akan datang.
  • Penambahan perkhidmatan dan saluran TV pada masa akan datang.
  • Kelebihan merakam program pada masa akan datang.


Jenis TV untuk myFreeview


1. Set TV Biasa


Siaran myfreeView ini dijangka beroperasi sepenuhnya pada bulan oktober nanti. Bagi mengunakan perkhidmatan ini, Set TV lama sudah mencukupi untuk mendapatkan servis ini asalkan ia mempunyai sambungan masuk AV/HDMI yang boleh disambungkan kepada dekoder menggunakan kabel AV/HDMI.

2. IDTV (Integrated Digital Television)


Selain itu juga, TV digital baharu yang mempunyai label/cop DTTV dengan pengesahan SIRIM yang dilengkapi dengan penala digital (built-in digital tuner) atau dikenali sebagai IDTV (Integrated Digital Television), boleh menerima terus siaran digital myFreeview tanpa dekoder.


Cara untuk mendapatkan siaran digital myFreeview



Set TV Biasa

Set TV biasa sudah mencukupi asalkan ia mempunyai sambungan masuk AV/HDMI yang boleh disambungkan kepada dekoder DVB-T2 menggunakan kabel AV/HDMI.

IDTV

Set TV baharu yang mempunyai label/cop DTTV dengan pengesahan SIRIM yang telah dilengkapi dengan penala digital (built-in digital tuner) atau dikenali sebagai IDTV (Integrated Digital Television) dan boleh menerima terus siaran digital myFreeview tanpa dekoder DVB-T2. Set IDTV telah mula dijual di pasaran.

Dekoder DVB-T2

Ia juga dikenali sebagai alat penerima DVB-T2 yang perlu digunakan untuk menerima siaran digital myFreeview. Dekoder DVB-T2 boleh didapati di kedai elektronik di seluruh negara mulai November 2016.

Aerial UHF

Aerial UHF perlu dipasang dan disambung kepada terminal aerial dekoder/IDTV. Ada dua jenis aerial yang boleh digunakan iaitu:

Aerial Dalaman: Aerial ini boleh menerima isyarat bagi kawasan dalam lingkungan jarak lurus kurang daripada 25km daripada stesen pemancar. Bagaimanapun, tidak semua kawasan dalam lingkungan tersebut boleh menggunakan aerial dalaman disebabkan faktor halangan fizikal seperti bangunan, bukit serta ketinggian (altitud).

Aerial Luaran: Aerial luaran adalah pilihan terbaik dan boleh menerima isyarat pemancaran dengan baik apabila aerial dihalakan ke arah stesen pemancar. Alat 'booster' tidak perlu dipasangkan kepada aerial kerana kebanyakan 'booster' tidak membantu dan sebaliknya mengganggu penerimaan isyarat


Semak Prestasi SEO Website Dan Blog


Semak Prestasi SEO Website Dan Blog. Bagi seorang blogger, seo sangat penting bagi meningkatkan bilangan pengunjung yang datang ke blog bagi mendapatkan maklumat. Blog atau website yang mempunyai skor seo yang tinggi membolehkan laman web kita berada di halaman pertama carian enjin.

Sudah kita sedia maklum bahawa enjin carian adalah tools yang selalu digunakan untuk mencari sesuatu maklumat seperti Google, Yahoo dan Bing. Pada masa kini, Google adalah enjin carian yang sering digunakan oleh semua pengguna kerana lebih mesra pengguna.

Jika website kita mempunya seo yang baik mungkin website kita akan terpapar pada halaman pertama enjin carian. Paparan website pada halaman pertama enjin carian boleh meningkatkan bilangan pengunjung ke website kita.

Apa itu Search Engine Optimization (SEO)?



Search Engine Optimization atau lebih dikenali dengan singkatan SEO adalah amalan meningkatkan kuantiti dan kualiti trafik ke laman web anda melalui keputusan search engine secara organik (Definasi dari Moz).



Semak SEO Blog Menerusi Neilpatel


Neilpatel selalu digunakan oleh blogger untuk menyemak skor SEO blog mereka kerana lebih baik. Sudah lama saya tidak menyemak skor seo blog ini menggunakan Neilpatel. Jika korang nak tahu, menyemak prestasi SEO menggunakan Neilpatel sekarang lebih baik kerana maklumat yang diberikan berkaitan dengan blog kita lebih jelas dan memudahkan kita mengemaskini sebarang masalah yang ada pada blog kita bagi meningkatkan skor SEO.

Apabila saya menyemak skor SEO menggunakan Neilpatel sekarang, maklumat yang diberikan lebih jelas dan saya dapat membaiki segala error yang ada di blog saya dengan lebih mudah supaya SEO dapat dipertingkatkan.

Semak sini Neilpatel


50 Cadangan Aktiviti Menarik Sempena Bulan Kemerdekaan



Cadangan Aktiviti Menarik Sempena Bulan Kemerdekaan. Sedar tak sedar kita dah berada di bulan Ogos iaitu bulan kemerdekaan dan hari kebangsaan. Pada bulan ini, banyak organisasi termasuk sekolah akan melaksanakan sambutan hari kemerdekaan.

Sebelum kita lihat apa aktiviti yang menarik sempena bulan kemerdekaan ini, jom lah sama-sama kita tahu serba sedikit apa tema hari kebangsaan pada kali ini.

Sempena Kemerdekaan yang ke-62 ini, antara tema yang dipilih bagi menyambut  Hari Kebangsaan atau Merdeka ke 62 serta Hari Malaysia 2019 ialah Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih. Semoga kemerdekaan di negara kita berterusan dan dapat dikekalkan untuk anak cucu kita nanti.


Tema Hari Kebangsaan 2019


Logo Hari Kebangsaan 2019



Logo dan Rasional Logo





Pelancaran Sambutan Bulan Kebangsaan 2019




Promosi Domain Murah Dari Domain Plus


Promosi Domain Murah Dari Domain Plus. Sekarang dah bulan ogos iaitu bulan kemerdekaan. Sempena bulan kemerdekaan ini, saya melihat banyak syarikat perkhidmatan menjual hosting dan domain membuat promosi dengan harga yang sangat murah. Domain .my terutamanya dapat diperolehi dengan harga yang sangat sangat murah iaitu sekitar RM20 sahaja. Berbaloi untuk membeli waktu ini kan.

Tapi, bagi saya, saya suka mencari syarikat yang menyediakan perkhidmatan menjual domain yang mempunyai sistem sokongan selepas membeli dengan kata lain menjaga mutu perkhidmatan mereka selepas kita membeli hosting ataupun domain.

Di samping itu juga, semasa membeli domain walaupun dengan harga yang sangat murah, saya pastikan harga untuk renew setiap tahun adalah murah dan berbaloi. Ada syarikat tahun pertama menjual domain dengan harga sekitar RM30 tetapi renew setiap tahun hampir RM80. Rasanya tak berbaloi kan.


                     

Domain Plus Menjadi Pilihan Saya


Domain Plus adalah salah satu syarikat yang menjadi pilihan saya untuk membeli domain dengan harga yang murah dan berpatutan. Harga untuk renew setiap tahun tidaklah terlalu mahal bagi saya. Sebagai contoh salah satu domain saya yang saya beli di Domain Plus pada tahun pertama harga saya beli adalah sekitar RM40 sekali dengan ID Protection. Manakala untuk renew adalah sekitar RM55 sahaja. Sangat-sangat berbaloi untuk membeli domain di DomainPlus.



Promosi Domain Serendah RM2.99


Promosi domain yang ditawarkan di Domain Plus adalah serendah RM2.99 untuk domain .online. Bagi sesiapa yang ingin mencari domain dengan budget tak sampai RM10 bolehlah dapatkan domain ini di Domain Plus. Saya tak pasti bila promosi ini akan berakhir.

Antara promosi harga domain yang lain ialah


  1. .com ( RM36)
  2. .my (RM20)
  3. .com.my (RM20)
  4. .asia (RM14.99)


Itulah serba sedikit perkongsian saya tentang promosi domain dari Domain Plus. Jika ada yang berminat nak mendapatkan domain murah ni, bolehlah meninjau laman web Domain Plus.


                     


Cara Buat Duit Dengan Shopee


Cara Buat Duit Dengan Shopee. Pada masa ini banyak platform eCommerce yang menyediakan pelbagai barangan atas talian dengan kadar yang murah dan berpatutan. Platform eCommerce semakin menjadi pilihan pengguna pada masa ini. Jika di imbas 10 tahun yang lalu, hanya wujud beberapa platform eCommerce sahaja di Malaysia. Namun pada hari ni, tidak terkira jumlah platform eCommerce yang menyediakan pembelian secara online. Shopee adalah salah satu platform eCommerce yang semakin meningkat maju.



Shopee Menjadi Pilihan Pengguna


Shopee telah menjadi platform pilihan pengguna pada masa ini kerana menyediakan pelbagai barangan dengan harga yang menarik. Pembelian menggunakan platform Shopee semakin meningkat tambahan lagi Shopee juga telah menyediakan aplikasi telefon pintar yang memudahkan pengguna untuk membeli barangan.

Keselamatan semasa membeli di Shopee juga menjadi pilihan pengguna. Dengan menggunakan platform Shopee ini, keselamatan pengguna adalah terjamin terutamanya semasa membuat pembayaran. Di samping itu juga, proses pengeposan barang yang dibeli melalui Shopee adalah sangat singkat jika bukan di musim perayaan.

Cara Buat Duit Dengan Shopee


Bagi pengguna yang mempunyai akaun dengan Shopee, mereka diberi peluang untuk menjadi seller dengan setkan kedai online mereka dan menjual barangan mereka. Pengguna yang mempunya produk untuk dijual, boleh menggunakan platform Shopee ini sebagai permulaan untuk membuka kedai secara online.Selain itu, pengguna juga boleh menjadi dropship dengan menjual barangan orang lain di platform Shopee.


Panduan Cara Buat Duit Dengan Shopee


Untuk memastikan anda berjaya untuk membuka kedai di Shopee, adalah baik jika anda mempunyai panduan, tips dan cara yang betul untuk membuka kedai di Shopee. Panduan ini dapat memberi infomasi kepada anda yang kali pertama untuk menjadi seller di Shopee.

Dalam Panduan Cara Buat Duit Dengan Shopee, anda akan diajar satu persatu untuk memulakan perniagaan anda di Shopee. Tunggu apa lagi? Jom mulakan langkah pertama dengan mendapatkan Panduan Shopee sebagai permulaan untuk memulakan langkah anda menjadi seller di Shopee.