Analisis Kelajuan Blog Guna GTMetrix


Sudah lama saya tidak menyemak kelajuan blog saya. Sebelum ini saya selalu menggunakan GTMetrix untuk menyemak website saya kerana GTMetrix adalah website yang paling tepat untuk mendapatkan laporan blog/website kita.

GTMetrix kebanyakkan digunakan oleh blogger yang menggunakan platform wordpress  kerana GTMetrix  boleh digunakan secara terus di dashboard wordpress untuk memberi analisis secara detail.

GTmetrix adalah salah satu alat yang banyak digunakan untuk mendapatkan laporan terperincil tentang website kita.  GTMetrix ini akan menganalisis kelajuan website menggunakan Google Page Speed ​​dan YSlow. Selain itu, GTmetrix boleh digunakan untuk menyemak mana-mana hosting sama ada wordpress, blogspot, jomla dan lain-lain..

Selepas di analisis, GTMetrix kemudian akan memaparkan skor untuk halaman website kita. Di bawah adalah skor kelajuan blog kickstory.net apabila di analisis menggunakan GTMetrix. Kepada sahabat blogger lain, boleh lah menyemak kelajuan blog masing-masing ya.



Kalau rakan-rakan blogger nak semak kepantasan blog/website korang loading boleh lah semak di sini - GTMetrix  Nak semak kelajuan ni sekejap sahaja. Tak sampai seminit pun kalau nak semak. Semoga bermanfaat untuk rakan-rakan blogger.

17 Comments

Previous Post Next Post