Analisis Kelajuan Blog Guna GTMetrix

GTmetrix adalah salah satu alat yang banyak digunakan untuk mendapatkan laporan terperincil tentang website kita. GTMetrix ini akan menganalisis kelajuan website menggunakan Google Page Speed ​​dan YSlow.

Sudah lama saya tidak menyemak kelajuan blog saya. Sebelum ini saya selalu menggunakan GTMetrix untuk menyemak website saya kerana GTMetrix adalah website yang paling tepat untuk mendapatkan laporan blog/website kita.

GTMetrix kebanyakkan digunakan oleh blogger yang menggunakan platform wordpress  kerana GTMetrix  boleh digunakan secara terus di dashboard wordpress untuk memberi analisis secara detail.

GTmetrix adalah salah satu alat yang banyak digunakan untuk mendapatkan laporan terperincil tentang website kita.  GTMetrix ini akan menganalisis kelajuan website menggunakan Google Page Speed ​​dan YSlow. Selain itu, GTmetrix boleh digunakan untuk menyemak mana-mana hosting sama ada wordpress, blogspot, jomla dan lain-lain..

Selepas di analisis, GTMetrix kemudian akan memaparkan skor untuk halaman website kita. Di bawah adalah skor kelajuan blog kickstory.net apabila di analisis menggunakan GTMetrix. Kepada sahabat blogger lain, boleh lah menyemak kelajuan blog masing-masing ya.Kalau rakan-rakan blogger nak semak kepantasan blog/website korang loading boleh lah semak di sini - GTMetrix  Nak semak kelajuan ni sekejap sahaja. Tak sampai seminit pun kalau nak semak. Semoga bermanfaat untuk rakan-rakan blogger.
LihatTutupKomentar

17 Komentar

 • YB Shehan April 06, 2020
  Selalu juga check kelajuan dan masalah2 loading kat sini.. Sgt berguna tips ni..
 • cc kak fas April 06, 2020
  Alamak tak pernak semak kelahuan blog kita sbb tak pandai sgt haha tapi akan cuba guna cara ni.
 • Sis Lin April 06, 2020
  Sis memang benda gini amik tau, dan masih lagi dalam katagori kurang laju gak blog Sis...tengah cuba untuk meringankan blog dari bermacam sudut...cuba selagi mampu!
 • Ezna April 06, 2020
  Nak kena semak gak la kelajuan blog ni sebab adakala takut blog kita ni slow bila nak masuk kan?. Kena belajar lagi la bab bab ni.
 • Nokomen April 06, 2020
  Bagus ada app macam ini boleh lah kita semua pantau kelajuan blog masing-masing. Good sharing untuk yang tidak tahu lagi.
 • YatieOwner April 06, 2020
  oh nice. untuk wordpress ja erk? blogspot boleh tak? nak check juga lah. kot-kot blog kita slow ke apa ke kan. but the data atas tu, haha tak reti nak baca lah awak. ;)
 • Bae Roslan April 06, 2020
  perkongsian yang sangat baik. tak oernah terfikir nak check kelajuan blog. thanks for sharing
 • Farah April 07, 2020
  lama tak check kelajuan loading blog. nak try jugalah check guna tools yg awak share ni. thanks tau share kat kiteorang.
 • Bella Jamal April 07, 2020
  Ok nak try. Pernah dengar juga utk check supaya template and blog kita kena laju tak berat bila load. Adakah beri kesan pada google search or ranking ke? Mungkin boleh terangkan kegunaan nya bg wordpress atau blogspot.
 • Nadia Johari April 07, 2020
  Kita pun dah lama tak cek kelajuan blog..hahaa..sibuk sangat dengan kerja lain..thank you sharing..boleh cek kejap lagi..
 • Hanny Abdullh April 07, 2020
  Terima kasih atas info, nanti nak check gak le..lama dah tak check..rasa nya dah macam slow je dah blog ni
 • Princesa3290 April 07, 2020
  Thank u for sharing! Ini adalah sangat berguna untuk blogger2! Takpernah check pun selama ni...
 • Rawlins GLAM April 07, 2020
  Khas untuk Wordpress sahaja ke atau blogspot pun boleh semak? Kalau boleh nak semak gak kelajuan blog sendiri.
 • Syamimi Saad April 09, 2020
  Blogspot pun boleh ye..
  Nak try la semak..
  Dulu pernah jugak buat semakan.
  Tapi tak ingat la guna website apa nak semak tu.
 • Kerja Sendiri December 30, 2020
  Saya dah check blog saya punya performance grade A server location Canada. Seronok pulak dapat tahu pasal ni.
Cancel