Rahsia Mudah Lulus Temuduga Kerajaan


Setiap orang pasti melalui pengalaman temuduga terutamanya bagi pelajar-pelajar yang sudah menamatkan pengajian. Setiap sesi temuduga pasti berbeza bagi setiap orang. Ada sesi temuduga yang manis dan ada yang pahit.

Persaingan untuk mendapatkan pekerjaan adalah satu cabaran kepada lepasan universiti. Bagi majikan pula, mereka semestinya akan mencari pekerja yang akan memenuhi aspek dan kriteria yang telah ditetapkan.

Bekerja sebagai penjawat awam adalah merupakan impian ramai orang. Sama ada bagi yang baru sahaja tamat belajar, yang sedang belajar, malah yang sudah bekerja pun masih lagi mahu merebut jawatan di jabatan kerajaan. Ini kerana kerja dengan kerajaan ini ada banyak kelebihannya.

Tidak kira kerja dengan kerajaan atau pun pihak swasta, seseorang calon mesti mempunyai persediaan yang rapi sebelum proses temuduga. Persediaan yang rapi oleh calon temuduga sebelum proses temuduga memainkan peranan yang penting untuk meningkatkan keyakinan penemuduga

Mungkin ini kali pertama anda dipanggil untuk menghadiri temuduga kerja kerajaan ini!
Atau mungkin juga ini kali kedua atau ketiga anda dipanggil untuk temuduga!

5 Sebab Temuduga Gagal


Ini adalah fakta penting yang anda perlu tahu tentang calon-calon penemuduga!


 1. Lebih 90% calon tidak membuat sebarang persedian. Ianya adalah disebabkan mereka tidak tahu apakah persediaan yang perlu dilakukan. Malahan, ada juga calon yang hadir ke sesi temuduga hanya secara sambil lewa sahaja!
 2. Tiada sebarang pengalaman dan kurang pendedahan. Masalah ini paling ketara bagi calon yang pertama kali menghadiri sesi temuduga kerajaan. Jadi, pastikan anda mempunyai sedikit pendedahan tentang situasi dan soalan-soalan yang mungkin ditanyakan oleh pihak penemuduga.
 3. Komunikasi yang kurang lancar. Punca utama adalah disebabkan calon terlalu gementar dan terkesima dengan soalan-soalan yang diterima! Mereka tiada idea langsung tentang apa yang hendak dijawab!
 4. Penampilan yang tidak tepat. Ramai calon tidak mengenakan pakaian dengan etika pemakaian yang betul sewaktu hadir ke sesi temuduga.
 5. Over Confident! Terlalu yakin!. Kesilapan ini sering dilakukan oleh calon-calon yang mempunyai keputusan akademik yang cemerlang.


Calon-calon yang gagal dalam proses temuduga mempunyai banyak kekurangan terutamanya tidak mempunyai persediaan yang rapi. Bagi calon yang akan melalui proses temuduga, mereka perlu menguasai rahsia mudah lulus temuduga.

Bagi calon-calon yang ingin mendapatkan rahsia mudah lulus temuduga kerajaan bolehlah mendapatkan eBook rahsia ini dengan klik gambar banner di bawah. Pelbagai panduan dan rahsia yang boleh dijadikan panduan untuk membuat persediaan dalam menempuhi sesi temuduga.


Antara Kelebihan Rahsia Mudah Lulus Temuduga Kerajaan • Penjelasan terperinci tentang 11 rahsia berjaya dalam temu duga kerja kerajaan. Pemahaman mengenai rahsia ini dapat membantu anda berasa yakin semasa menghadiri temu duga.
 • Ketahui 9 kriteria calon temu duga yang dipilih dalam temu duga kerajaan. Kriteria ini akan dinilai sepanjang temu duga. Anda perlu bersedia dengan mengetahui kriteria-kriteria tersebut supaya anda dapat menonjolkan diri anda seperti yang dikehendaki oleh panel temu duga kerja kerajaan.
 • Pembongkaran persediaan sebelum, semasa dan selepas menghadiri temu duga kerja kerajaan. Ada diantaranya yang selama ini anda tidak menyedarinya dan mengetahuinya bahawa ia adalah salah satu punca anda gagal temu duga yang pernah dihadiri sebelum ini. Ketahui persediaan-persediaan dan lakukannya seperti yang dipelajari dalam ebook ini.
 • Pendedahan Teknik “Competency Based Interview (CBI)” yang perlu diketahui oleh calon-calon temu duga kerja kerajaan. Teknik ini digunakan dalam temu duga kerja kerja kerajaan pada masakini.  Anda akan lebih bersedia untuk menjawab 4 perkara akan diuji dalam soalan-soalan temu duga yang mengunakan Teknik CBI ini. 
 • Pembongkaran 31 tips mudah untuk berjaya dalam temu duga kerja kerajaan.  Anda akan didedahkan tentang panduan yang perlu diikuti supaya anda lebih tenang dan yakin menghadapi sesi temu duga. Ketahui tip-tip mudah ini dan kemudian anda praktikannya. Anda PASTI layak dipilih dalam temu duga kerja kerajaan seperti mereka yang telah berjaya berkhidmat dalam perkhidmatan awam.
 • Adab temu duga dan etika pakaian yang PERLU dan ELAKKAN semasa menghadiri temu duga kerajaan. Pandangan pertama panel temu duga terhadap anda adalah sangat penting untuk anda ‘menawan’ mereka. Jika anda berjaya ‘menawan’ panel temu duga, peluang anda untuk berjaya dalam temu duga kerja kerajaan adalah sangat tinggi.
 • Pembongkaran 4 proses temu duga kerja kerajaan dalam bentuk grafik yang mudah difahami. Setiap proses mengandungi perkara-perkara penting yang dinilai oleh panel temu duga. Pengetahuan mengenai proses-proses ini akan meningkatkan keyakinan anda semasa menghadiri temu duga.
 • 20 contoh soalan berserta jawapan yang popular di kalangan panel temu duga. Walau pun soalan-soalan tersebut popular, anda perlu mengetahui cara menjawabnya. Jawapan-jawapan anda sangat penting untuk menentukan kejayaan temu duga yang anda telah hadiri.
 • 115 tambahan soalan-soalan temu duga supaya anda lebih bersedia dan yakin. Pengetahuan mengenai soalan-soalan tersebut serta latih tubi menjawabnya mampu menonjolkan kelebihan diri anda daripada calon-calon lain.Anda tampak berpengetahuan, bersungguh-sungguh dan berminat untuk berkhidmat dalam perkhidmatan awam. Ini memberi BONUS kepada anda.
 • 6 Rahsia yang perlu anda ketahui dan lakukan untuk berjaya dalam temu duga kerajaan.
 • Perkara-perkara “do” dan “don’t” yang perlu anda ketahui bagi menghadiri temu duga kerajaan. Walau pun sesuatu perkara itu dianggap mudah dan remeh, tetapi ia boleh mengurangkan markah temu duga anda.
 • Dan banyak lagi pendedahan dan pembongkaran yang boleh membantu anda membuat persediaan menghadapi temu duga supaya anda layak dipilih untuk berkhidmat dalam perkhidmatan awam dalam temu duga kerja kerajaan.
Dapatkan ebook Rahsia Mudah Lulus Temuduga Kerajaan sekarang. Klik SINI


Semoga berjaya dan selamat mencuba

0 Comments

Post a Comment

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post