75 juta kerja bakal pupus menjelang 2022

 MENJELANG 2022, dianggarkan 133 juta jenis pekerjaan di dunia akan berubah menjadi pekerjaan baharu manakala 75 juta lagi akan pupus akibat perkembangan teknologi.


Dapatan itu diperoleh hasil Laporan Pekerjaan Masa Hadapan 2018 yang dirumuskan World Economic Forum dalam persidangannya di Switzerland tahun lalu.


Pengarah Institut Maklumat dan Analisis Pasaran Buruh (ILMIA) Wan Zulkfli Wan Setapa berkata, dapatan itu menunjukkan 10 pekerjaan terbaharu bakal mengambil alih pasaran kerja dunia menggantikan 10 lagi pekerjaan semasa atau bakal pupus.


“Pekerjaan baharu ini merujuk kepada kerja sedia ada dan akan menjadi pekerjaan kritikal atau penting pada masa hadapan manakala pekerjaan pupus merujuk kepada kerja semasa tetapi permintaan atau kepentingan semakin berkurangan.


“Kebanyakan pekerjaan bakal pupus membabitkan kerja rutin seperti perkeranian, pentadbiran serta pekerja pemasangan dan kilang merangkumi kerani kemasukan data, setiausaha eksekutif, akauntan dan juruaudit.

Infografik: Harian Metro


“Pekerjaan yang bakal mengambil alih pasaran pula adalah jenis kerja berasaskan teknologi kecerdasan buatan (AI), digital, robotik dan teknologi baharu.


“Kesan dan trend ini akan dilalui semua rantaian pasaran kerja dunia bukan hanya di Malaysia saja,” katanya.

Baca selanjutnya : Hmetro Online

Previous Post Next Post