Ujian SPiER dan Psikometrik 2021

Untuk kemasukan perkhidmatan awam terkini, calon-calon diwajibkan menduduki Ujian PSIKOMETRIK. Jika sebelum ini ianya lebih dinamakan penilaian SAHSIAH dan MINAT, tapi kini dalam skop yang lebih terarah.


Penilaian ini sebenarnya adalah tambahan kepada peperiksaan yang mengukur kekuatan minda, ingatan dan kefahaman terhadap ilmu. Psikometrik pula lebih kepada instrumen untuk mengukur pola-pola tabiat dan tingkah laku seseorang.


Jadi tips penting supaya anda tak sangkut dalam ujian PSIKOMETRIK adalah;

  • TONJOLKAN NILAI POSTIF ANDA
  • SEMBUNYIKAN NILAI NEGATIF ANDA!


Senang tak? Kena faham, ujian ini mengukur dimensi berkaitan aptitud minda, kecenderungan minat dan tret personaliti.


[+] Ujian Psikometrik dan SPiER


Susah nak terang semua. Rasnaya lebih mudah kalau anda buat LATIH TUBI jawab soalan-soalan yang biasa di tanya dalam ujian ini. Kami dah kumpulkan semua maklumat yang anda kena tahu;

  • tip jawab soalan
  • contoh soalan
  • cara jawab soalan supaya tak tersasar
  • perangkap-perangkap PSIKOMETRIK
  • apa yang bakal menggagalkan PSIKOMETRIK anda


Sebenarnya ujian PSIKOMETRIK ini antara ujian penting untuk menyingkirkan calon. Anda pun tahu kan yang anda ada ramai pesaing. Calon dari seluruh negara berebut jawatan dengan anda.


Kekosongan jawatan yang tak banyak memerlukan pihak suruhanjaya menyingkirkan calon dengan ujian-ujian penilaian.


Ianya sesuatu yang bagus untuk pastikan yang betul-betul layak sahaja terpilih. Tapi agak malang untuk yang ambil sambil lewa ujian ini dan gagal. Padahal beliau (ANDA!) layak untuk lulus.


Tiada jaminan untuk anda lulus dalam ujian SPiER dan Psikometrik ini. Tapi inshaAllah ianya akan membantu anda. Guna rujukan ini bangi membantu anda untuk lulus ujian ini


[+] Ujian Psikometrik dan SPiER


Ujian SPiER dan Psikometrik 2021


Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url