Contoh Soalan Ujian Psikometrik 2022

psikometrik 2022


Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) telah mengumumkan tarikh peperiksaan baru ujian psikometrik bagi jawatan Pembantu Keselamatan Gred KP19 dan Pengawal Keselamatan Gred KP11. Ujian tersebut akan dijalankan pada 9 dan 10 Ogos 2022.


exam psikometrik spa


Jika anda adalah salah seorang calon bagi ujian psikometrik, artikel ini sangat sesuai untuk anda. Kami akan kongsikan beberapa perkara mengenai Ujian Psikometrik SPA yang sering ditanyakan kepada calon yang terlibat dengan Ujian Psikometrik ini.Teruskan membaca. 


Format Soalan Ujian Psikometrik


Ujian Psikometrik TIDAK mempunyai format yang tetap dan soalan akan ditarafkan mengikut keperluan. Untuk menjawab bahagian ini tidak seharusnya menjadi satu masalah bagi kebanyakan calon.

Ujian Psikometrik ini sebenarnya ujian yang paling mudah untuk dijawab. Kita hanya diberi 2 atau 3 pilihan jawapan (Ya atau Tidak), (Betul atau Salah), (Ya atau Betul atau Tidak Pasti) ataupun 4 - 5 jawapan yang menguji keyakinan anda (Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju) sebagai refleksi keyakinan anda dalam membuat pilihan.

Nampak mudah kan? TAPI.....ramai yang terperangkap dengan masa dan atitud suka hentam sebab tak cukup masa.

Ramai calon gagal dalam ujian ini walaupun ianya nampak mudah. Kegagalan calon dalam Ujian Psikometrik ini, akan menyebabkan anda gagal menjawat jawatan yang didamkan. 

Sebenarnya ujian Psikometrik ini antara ujian penting untuk menyingkirkan calon. Anda pun tahu kan yang anda ada ramai pesaing. Calon dari seluruh negara berebut jawatan dengan anda. Kekosongan jawatan yang tak banyak memerlukan pihak suruhanjaya menyingkirkan calon dengan ujian-ujian penilaian.


psikometrik gagalkan calon


Ianya sesuatu yang bagus untuk pastikan yang betul-betul layak sahaja terpilih. Tapi agak malang untuk yang ambil sambil lewa ujian ini dan gagal. Padahal anda layak untuk lulus.


Rujukan Ujian Psikometrik 

Calon Exam Ujian Psikometrik bagi jawatan Pembantu Keselamatan Gred KP19 dan Pengawal Keselamatan Gred KP11 usah risau kerana anda berada di tempat yang betul untuk mendapatkan rujukan soalan peperiksaan online ini. 

Dapatkan contoh soalan Ujian Psikometrik, yang boleh membantu calon-calon untuk membuat persediaan awal untuk menduduki peperiksaan ini.

Ini rujukan untuk bantu persediaan exam anda! Rujukan Ujian Psikometrik  Download


ujian psikometrik 2022


Contoh Soalan Ujian Psikometrik

Dibawah ini adalah contoh-contoh soalan ujian psikometrik yang ditanya


psikometrik 2022


psikometrik 2022


psikometrik 2022


200 contoh soalan Psikometrik SPA 2022 yang disediakan dalam rujukan ini sedikit sebanyak akan membantu calon-calon yang akan menduduki ujian Psikometrik pada tahun ini. Tunggu apa lagi?

 Dapatkan rujukan ini untuk bantu persediaan exam anda! Rujukan Ujian Psikometrik  Download

0 Comments

Post a Comment

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post