Arghhh.. Kenapalah Hutang Makin Bertambah Walaupun Dah Bayar Setiap Bulan

 Inilah Antara 5 Kesilapan FATAL Yang Mungkin Anda Lakukan - Yang Menyebabkan Hutang Anda Semakin Bertambah Setiap Bulan! 

Sejak kecil dulu, mak ayah berpesan supaya jangan berhutang dengan sesiapa pun.. Malah anda juga pasti turut diajar untuk segera bayarkan segala hutang untuk mengelakkan masalah lain di kemudian hari..

Tapi semakin anda membesar, anda secara tidak sengaja didedahkan dengan hutang pertama yang paling penting untuk masa depan anda iaitu "Hutang BELAJAR di IPT".. Dan setelah anda mendapat kerja, anda juga semakin berani membuat hutang bank untuk mendapatkan kereta dan rumah.. Yang paling menakutkan lagi, anda mula berhutang guna kad kredit..

Itu belum lagi terpaksa berhutang dengan membuat personal loan untuk belanja kahwin.. Ia pasti sangat memeningkan kepala bila nak membayarnya setiap bulan selepas dapat gaji!

Hidup anda pada hari ini dipenuhi dengan hutang-hutang yang kecil, besar, nampak dan tak nampak.. Kalau anda mempunyai gaji yang besar, anda mungkin mampu membayarnya dengan mudah TETAPI jika anda hanya dapat gaji bulanan yang cukup-cukup makan, hutang-hutang ini pastinya mampu membebankan emosi anda setiap bulan..

Tapi anda perasan tak, hutang ini tak pernah surut.. Makin dibayar, makin bertambah.. Seolah-olah ianya tiada kesudahan sampailah anda mati.. Kenapa ya ianya berlaku?

Hmm.. Sebenarnya mungkin ada kesilapan yang telah anda lakukan secara tak sengaja ketika berusaha untuk membayar hutang - yang membuatkan jumlah hutang-hutang ini semakin bertambah dari semasa ke semasa walaupun pada musim COVID-19 yang mencabar ini..

Ini antara 5 kesilapan besar yang mungkin anda lakukan - yang membuatkan hutang anda semakin bertambah-tambah tanpa anda sedari..

#1 - Selalu membayar hutang lewat daripada tarikh akhir bil.. Ini membolehkan pihak bank caj denda lewat bayar kepada anda setiap bulan dan meningkatkan interest rate tahunan hutang kad kredit anda..

#2 - Menggunakan kemudahan "cash advance" dengan menggunakan kad kredit anda untuk membayar hutang-hutang lain.. Ini bakal menambahkan lagi hutang-hutang anda kerana kadar faedahnya sangat tinggi..

#3 - Membayar barangan yang boleh dibeli secara cash dengan menggunakan Kad kredit.. Ini bakal menambah-nambahkan lagi jumlah hutang anda setiap bulan..

#4 - Membuat pelbagai hutang-hutang yang besar pada masa yang sama seperti menambah hutang kad kredit sewaktu anda baru sahaja lulus untuk dapatkan pinjaman rumah & kereta.. 

#5 - Tidak membuat sebarang perancangan kewangan yang teliti sebelum menambah hutang-hutang anda dan terlalu boros berbelanja walaupun hutang sudah keliling pinggang..

Kesilapan-kesilapan seperti terlambat bayar dan sebagainya ini sebenarnya sangat merugikan anda tapi ia sangat menguntungkan pihak bank.. Jika anda pernah melakukan kesilapan-kesilapan di atas, berhenti segera sebelum terlambat.. Sebelum jumlah hutang-hutang ini menjadi lebih banyak dan tak terkawal!

"Jadi macam mana pula nak selesaikan hutang-hutang sedia ada yang sangat memeningkan kepala ini dengan lebih berkesan?"

Rileks, sebenarnya ada cara dan strategi yang benar-benar terbukti mampu membantu anda mengurangkan jumlah hutang yang ada dengan lebih mudah.. Apa yang anda perlukan ialah disiplin diri yang tinggi bersama strategi terbaik untuk membantu anda mengawal kembali segala perbelanjaan bulanan serta mengatasi masalah hutang-hutang anda..

Strategi terbaik dan terbukti berkesan untuk membantu anda mengurangkan hutang-hutang anda ini dibongkarkan dalam sebuah ebook bertajuk "Jom Bebas hutang" hasil penulisan motivator dan penulis buku motivasi terkenal Dr HM Tuah Iskandar..

Dalam ebook ini, beliau berkongsi cara terbaik bagaimana beliau mampu membayar sebahagian besar daripada hutang-hutang beliau dan mampu mengawal kembali perbelanjaan bulanan dengan lebih teratur.. Ia bukan sekadar teori, strategi ini telah membantu ramai pembaca mengubah kehidupan mereka dengan lebih baik setelah berjaya mengawal hutang-hutang mereka!

Antara yang bakal anda pelajari dalam ebook ini ialah:

- 4 Jenis hutang SEBENAR yang perlu anda ketahui dan sebahagian besar daripadanya perlu dielakkan..

- 3 Perkara WAJIB yang perlu anda miliki sebelum mengambil sesuatu hutang agar tidak terperangkap dalam bebanan hutang selama-lamanya..

- 3 Kategori hutang dalam kehidupan anda dan cara TERBAIK untuk menyelesaikannya.. 

- 10 Prinsip & Perkara PENTING yang perlu anda lakukan untuk langsaikan semua hutang anda dengan lebih mudah..

- 3 Langkah BERKESAN yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan dan melunaskan hutang anda satu demi satu dengan lebih pantas..

- 3 Langkah EFEKTIF yang perlu anda lakukan apabila menghadapi kesulitan serta gagal untuk membayar hutang-hutang anda..

- 3 Perangkap nafsu & kehendak yang perlu anda ELAKKAN agar hidup anda mampu menjadi bebas dari sebarang masalah hutang..

- Amalan harian serta doa MUSTAJAB yang mampu membantu anda melepaskan diri dari masalah hutang serta memulihkan stress yang anda hadapi akibat hutang..

Dengan bantuan ebook ini, satu hari nanti anda pasti berjaya hidup bebas kembali daripada penjara hutang yang menghantui anda sejak zaman muda lagi.. Dari hutang belajar, kereta, rumah mahupun hutang kredit kad, anda pasti mampu membayarnya jika anda mengikuti strategi dan cara yang dikongsikan dalam ebook ini..

Siapa kata hutang-hutang ini tak boleh habis bayar walaupun 7 keturunan.. Anda pasti boleh membayarnya dengan mudah jika anda mempunyai disiplin diri yang tinggi untuk melaksanakan ilmu-ilmu yang dipelajari dalam ebook ini.. Andalah yang mengawal masa depan hidup anda!

Jom pelajari cara berkesan untuk mengawal hutang-hutang anda sekarang juga di:

<<Jom Bebas Hutang>>

bebas hutang


Previous Post Next Post