Cara Tingkatkan Resolusi dan Kualiti Gambar

Teknologi fotografi 10 tahun lepas mungkin berbeza dengan zaman sekarang. Maka, gambar yang diambil pada 10 tahun lepas sangatlah berbeza berbanding pada hari ini. Mungkin gambar 10 tahun lepas yang diambil menggunakan telefon kabur, resolusi rendah,  ketajaman tidak jelas kerana pada zaman tersebut teknologi kamera tidak lah secanggih pada hari ini kecuali menggunakan kamera DSLR.  


Sekarang, menggunakan telefon pun kita sudah dapat mengambil gambar yang mempunyai resolusi yang tinggi dengan adanya telefon yang berkamera AI. Dengan berkembangnya teknologi, maka kita boleh mengambil gambar dengan baik berbanding 10 tahun yang lepas.


Bagaimana kita ingin tingkatkan resolusi gambar yang diambil pada 10 tahun lepas? atau berpuluh-puluh tahun yang lepas?


Pada hari ini, saya ingin kongsikan satu laman web yang boleh digunakan untuk meningkatkan resolusi gambar dan menambah kualiti gambar yang menggunakan teknologi AI. Laman web tersebut ialah Img.Upscaler  Apa itu AI?


Artificial intelligence (AI)  is a genre of computer science that examines if we can teach a computer to think or, at least, learn. It's generally split into subsets of technology that try to emulate what humans do, such as speech recognition, voice-to-text dictation, image recognition, pattern recognition and face scanning. 


Teknologi AI yang digunakan dalam laman web ini dapat membantu mengenal pasti objek dan pemandangan dalam gambar yang kita muat naik seterusnya meningkatkan resolusi dan kualiti gambar tersebut dengan menjadikan gambar yang kabur kelihatan lebih jelas dan baik.


Melalui percubaan yang saya lakukan menggunakan gambar yang diambil pada tahun 2011, saya boleh nyatakan bahawagambar tersebut boleh ditingkatkan resolusi dan kualiti tanpa masalah. Gambar, gambar lama (hitam-putih) juga boleh dipertingkatkan menggunakan website Img.Upscaler ini.

Img.Upscaler


Menurut laman web Img.Upscaler juga, gambar yang diupload akan dipadam selepas 24 jam. Bagi yang ingin mencuba untuk meningkatkan resolusi gambar bolehlah menggunakan Img.Upscaler.


Apa tunggu lagi? Jom cuba.. Ada yang dah cuba? Kongsikan pengalaman anda menggunakan perkhidmatan Img.Upscaler di ruangan komen di bawah..


1 Comments

Previous Post Next Post