How To Convert PDF File To Image (PNG, JPG Format)


Ramai yang bertanya kepada saya macam mana nak convert fail PDF kepada fail yang berbentuk image sama ada dalam format .png atau pun.jpg. Sebenarnya boleh sahaja kita printscreen file PDF tersebut tetapi bagaimana pula jika file PDF tu mempunyai banyak muka surat. Mesti mengambil masa yang lama untuk di printscreen kan.

Sebenarnya ada je, aplikasi online untuk convert fail PDF kepada image, file PDF kepada word, fail PDF kepada excel dan sebagainya. Cuma kebanyakkan dari kita tak menggunakan aplikasi ini yang sememangnya percuma. Aplikasi yang saya sebutkan ialah online PDF to PNG.

This free online PDF converter allows you to save a PDF document as a set of separate PNG images, ensuring better image quality and size than any other PDF to image converters.

Cara untuk menggunakan aplikasi ni tersangatlah mudah iaitu 

  1. Click the UPLOAD FILES button and select up to 20 PDF files you wish to convert. Wait for the conversion process to finish.
  2. Download the results either file by file or click the DOWNLOAD ALL button to get them all at once in a ZIP archive.

Website tersebut : PDFtoPNG


Tutorial by Huzaini Ismail