11 Faktor Penyebab Stres Dan Cara Mengawal Stres

Image by Google

Stres atau tekanan merupakan tindak balas fizikal, emosi dan mental yang dialami oleh seseorang apabila  tuntutan tidak dapat dipenuhi. Sesiapa sahaja sama ada kanak-kanak, remaja, dewasa dan warga emas boleh mengalami stres.


Faktor Penyebab Stres

1) Stres akibat belajar
2) Tanggungjawab dan beban tugas yang berlebihan
3) Kes penceraian
4) Hubungan yang tidak baik dengan orang sekeliling
5) Sakit
6) Ditinggal oleh keluarga dan orang yang disayangi
7) Kerugian dalam perniagaan
8) Beban hidup dan tanggungan hidup
9) Beban hutang
10) Kos sara hidup meningkat

Cara Mengawal Stres

1) bertenang dalam menghadapi stres
2) bernafas dengan dalam
3) beribadat dan berdoa
4) berkongsi masalah dan luahkan perasaan kepada seseorang
5) berehat dan mendengar muzik
6) beriadah
7) bersenam


Rujukan
http://www.myhealth.gov.my

18 Responses to "11 Faktor Penyebab Stres Dan Cara Mengawal Stres"

  1. bahaya juga stress ni sebenarnya. in shaa Allah boleh dikawal.

    ReplyDelete
  2. datang stress memang sakit otak..selalu nad aklau stress, layan lagiu atau dengar ayant Al-Quran

    ReplyDelete
  3. Biasanya kalau tak baca Quran, kita tonton live dari mekah inshaallah boleh cool down

    ReplyDelete
  4. Stress dah satu hal. Lepastu lagi parah kalau jenis yang ada migraine macam sy ni. Stress boleh trigger migraine yg teruk. Sometimes sampai terpaksa mc. Migraine bila dah menyerang bukan mudah nak baik. Makan berhari-hari jugak.

    ReplyDelete
  5. Thanks atas perkongsian. Bahaya stress ni kalau tak dikawal.

    ReplyDelete
  6. simple entri but i hope dapat membantu semua orang yang mengalami depresi, kalau tak terkawal boleh menyebabkan kematiaaan

    ReplyDelete
  7. good reminder. kadang-kadang ramai tak tahu nak menangani stress ni, sebab tu banyak kes.

    ReplyDelete
  8. good tips! exercise is my way to release stress! haha and maybe eating too.

    ReplyDelete
  9. Stress pon punca penyakit cepat datang... So kena pandai kawal stress... Thanks sharing info

    ReplyDelete
  10. Terlebih stress pon tak bagus untuk kesihatan. Kena belajar juga cara2 mengawal stress....

    ReplyDelete
  11. stress ni bahaya jugak. tak boleh ambil mudah

    ReplyDelete
  12. thanks for the tips. lucky nowadays not too stress

    ReplyDelete
  13. baguslah tips mengatasi stress ini... terima kasih atas perkongsian... kadang memang tak sengaja nak marah bila tgh byk kerja kan!

    ReplyDelete
  14. Memang tak alri dari masalah stress. Kadang2 lebih stress bila tak dpat luahkan. Kenalah bijak mengawal perasaan.

    ReplyDelete
  15. Bagus juga info dikongsi sbb stress ni mmg maslaah umum

    ReplyDelete
  16. Stress ni kena dimanage betul-betul sebelum terlambat.
    Jangan dipendam sorang-sorang..

    ReplyDelete
  17. Stress di mana2 sahaja. Nak kawal stress tu penting. Tak boleh ikut perasaan.

    ReplyDelete
  18. Kalau sy sy akan layan utube bila stress.. tgk video2 lawak haha

    ReplyDelete

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel