Tips Kekalkan Kesegaran Cili - Kickstory

Latest

Just Another View With A DSLR

Saturday, August 19, 2017

Tips Kekalkan Kesegaran Cili


Ramai di antara kita adalah pengemar cili kerana cili adalah penambah rasa bagi selera makan. Namun, kebanyakkan cili yang dibeli di kedai tidak tahan lama walaupun di simpan di dalam peti sejuk..Ada juga yang menjeruk cili dengan campuran cuka supaya cili tahan lebih lama. Tetapi rasa asli cili sudah tidak sama dengan yang asalnya.

Kickstory kongsi tips bagaimana nak kekalkan kesegaran cili. Tips ni di ambil di facebook Nurliana Liana. Selamat mencuba. 

Hai uolls... Yana nak share sesuatu ni.
Sebelum ni memang tak pernah tahu tips ni. Yana selalu beli cili banyak tapi seminggu dua je dah busuk lembik. Tapi kali ni dah 3 minggu segor lagi. Happy lepas berjaya kekalkan kesegarannya.. Thanks laa pada empunya tips ni , mohon halal ye😍😍
Yang dah tau okla... Ni untuk korang yang belum tahu lagi.
Tips cili padi tahan lama :
 Buang tangkai dari badan cili
 Bersihkan cili padi dengan air bersih dan tapis
 Masukkan dalam satu bekas dan alas dengan tisu
 Letak seulas bawang putih yang dah siap di kupas
 Simpan didalam bekas bertutup dan masuk dalam peti.
**Boleh tahan sampai sebulan ke atas uols siap cantik and tak benyek pun
-Selamat mencuba uoilsss -


Sumber: Nurliana Liana

2 comments:

  1. Okay... Nak cuba tengok betul tak boleh tahan lama

    ReplyDelete
  2. Baru nak try hari ni😁😁

    ReplyDelete