8 Cara Mudah Melegakan Tekanan

legakan tekanan
Photo by Yogendra Singh on Unsplash


Cara menghilangkan stress yang dialami.Elakkan stress. Jom baca info tentang cara melegakan stres yang dialami.

1. Dengar AlQuran


Baca dan mendengar aya-ayat AlQuran dapat mengurang stress yang dialami.

2. Dengar muzik


Sekiranya anda berasa  tertekan, cuba berehat dan mendengar muzik santai. Memainkan muzik dan  yang tenang mempunyai kesan positif pada otak dan badan, dapat menurunkan tekanan darah, dan mengurangkan kortisol, hormon yang dikaitkan dengan stres.

3. Hubungi rakan


Apabila anda berasa tertekan, berehat untuk menghubungi rakan dan bercakap mengenai masalah anda. Hubungan yang baik dengan rakan-rakan dan orang tersayang adalah penting untuk gaya hidup yang sihat, dan mereka sangat penting apabila anda mengalami banyak tekanan. Suara yang meyakinkan, walaupun seminit, boleh meletakkan segalanya dalam perspektif.

4. Bercakap dengan diri sendiri


Kadang-kadang memanggil kawan bukan pilihan. Jika ini berlaku, bercakap dengan tenang kepada diri sendiri boleh menjadi perkara terbaik yang akan datang. Jangan bimbang tentang seolah-olah gila - hanya beritahu diri sendiri mengapa anda menekankan, apa yang anda perlu lakukan untuk menyelesaikan tugas di tangan, dan yang paling penting, semuanya akan baik-baik saja.

5. Makan dengan betul


Tahap tekanan dan diet yang betul berkaitan rapat. Apabila kita stress, kita sering lupa untuk makan dengan baik dan menggunakan makanan ringan yang manis dan manis sebagai pilihan. Cuba untuk mengelakkan snek manis dan merancang ke hadapan. Buah-buahan dan sayur-sayuran dan ikan dengan kadar asid lemak omega-3 yang tinggi telah boleh mengurangkan gejala tekanan. Sandwic tuna adalah makanan otak.


6. Ketawa


Ketawa melepaskan endorfin yang meningkatkan mood dan menurunkan tahap hormon yang menyebabkan tekanan kortisol dan adrenalin.


7. Melakukan senaman (walaupun seminit)


Senaman tidak semestinya bermaksud mengangkat besi di gim atau latihan untuk maraton. Berjalan kaki di sekeliling pejabat atau hanya berdiri tegak semasa rehat di tempat kerja boleh memberi bantuan segera dalam keadaan tertekan. Meningkatkan peredaran darah anda melepaskan endorfin dan dapat meningkatkan mood anda dengan serta merta.


8. Tidur lebih baik


Semua orang tahu stres boleh menyebabkan anda kehilangan tidur. Malangnya, kekurangan tidur juga merupakan penyebab utama tekanan. Tidur yang cukup dapat mengurangkan stress


Tekanan adalah bahagian kehidupan yang tidak dapat dielakkan, tetapi itu tidak bermakna anda harus mengabaikannya. Terlalu banyak tekanan yang tidak dirawat boleh menyebabkan masalah kesihatan fizikal dan mental yang serius.

Berita baiknya ialah dalam banyak kes, tekanan dapat dikendalikan. Dengan beberapa kesabaran dan beberapa strategi yang berguna, anda boleh mengurangkan tekanan anda, sama ada tekanan keluarga atau tekanan di tempat kerja.

Selamat mencuba

Rujukan
1. Google
2. https://www.healthline.com

0 Comments

Post a Comment

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post