Punca Kencing Tak Lawas


Antara punca kencing tak lawas ialah; 


Proses Penuaan
Otot pundi kencing anda akan menjadi lebih lemah dan kencing tak lawas menjadi semakin kerap apabila usia anda meningkat.
Kanser
Kanser prostat yang selalu berlaku kepada lelaki atau kanser pundi kencing yang terjadi samada pada lelaki atau wanita, boleh menyebabkan lemah kawalan kencing. Terdapat kes dimana rawatan kanser akan menyebabkan kencing tak lawas sebagai kesan sampingan. Selain itu,jika anda mempunyai penyakit batu karang,ia juga menjadi punca masalah kencing tidak lawas.
Aktiviti Fizikal
Aktiviti fizikal seperti bersenam,ataupun batuk, bersin, malah ketawa boleh juga menyumbang kepada masalah kencing tidak lawas. Aktiviti ini telah menyebabkan ‘otot sfinkter’, yang berperanan menakung air kencing anda dalam pundi kencing menjadi lemah dan melepaskan air kencing secara tak sengaja. Selain itu,terdapat juga keadaan yang menjadi punca masalah kencing tidak lawas ini. Gaya hidup seperti minum minuman beralkohol, minuman yang mengandungi kafein, atau terlalu banyak air kencing boleh menyebabkan kehilangan sementara kawalan kencing. Sesetengah ubat-ubatan seperti ubat tekanan darah, penenang otot, sedatif, dan beberapa ubat-ubatan jantung juga boleh membawa kepada masalah kencing tidak lawas.

Read more: http://www.wom.my/kesihatan/penyebab-kencing-tak-lawas/#ixzz4EdquQftx 

Tanda-tanda kencing tidak lawas akibat jangkitan saluran kencing:

- Kerap ke tandas.

- Kencing tidak puas.

- Tidak dapat menahan kencing.

- Kencing terasa panas dan pedih.

- Sakit pada bahagian ari-ari.

- Kadang kala alami kencing berdarah.

- Demam.

Tanda-tanda pundi kencing lebih aktif (overactive bladder):

- Kencing tidak puas.

- Kencing tidak habis.

- Kerap berkunjung ke tandas hingga pada kadar lebih 10 kali sehari.

- Tidak dapat menahan kencing.

- Kadang kala berlaku kebocoran kencing jika ditahan lama.

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url