Layari Internet Tanpa Sekatan

shares

Ramai dikalangan kita menggunakan internet untuk pelbagai tujuan cohntohnya memuat turun video, menonton video, mendengar muzik dan sebagainya. Namun pelbagai masalah yang dihadapi apabila alamat website yang mahu dibuka telah disekat dan ditapis dengan menggunakan DNS atau Open DNS.


Alamat website terutamanya website muzik telah disekat bagi tujuan keselamatan dan sebagainya. Cara ini banyak digunakan oleh admin-admin website bagi menghalang kanak-kanak dari membuka website yang tidak sepatutnya.

Di sini saya mahu berkongsi tips bagaimana mahu membuka website yang disekat oleh sistem Open DNS. Caranya sungguh mudah iaitu

* Translatekan alamat website yang disekat dengan menggunakan google translate, dengan itu alamat website yang disekat boleh dibuka dengan mudah.

Contohnya website Jiwang iaitu https://www.jiwang.org disekat oleh Open DNS, buka sekatan ke atas website ini dengan menggunakan google translator iaitu https://translate.google.com.my/translate?hl=en&sl=ms&tl=id&u=http%3A%2F%2Fjiwang.org%2F

Akhirnya selesai. Selamat mencuba

p/s: pastikan translate website dengan bahasa asal website tersebut kepada apa-apa sahaja bahasa yang ada selain bahasa asal website tersebut contohnya Malay to English..


Related Posts

0 Comments:

Post a Comment