Isu Guru: Guru didakwa miliki dadah

shares


       KUANTAN: Seorang guru lelaki yang mengajar di sebuah sekolah rendah di Pekan dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini, semalam atas dua tuduhan mengguna dan memiliki dadah.

Tertuduh, Mohamad Adnan Ab Rahman, 38, didakwa melakukan kesalahan itu pada 16 Oktober lalu kira-kira jam 2 petang di sebuah rumah beralamat No 19, Lorong 8, Permatang Badak Baru di sini.

Mengikut kertas pertuduhan, dia didapati menggunakan Morphine iaitu jenis dadah berbahaya ditetapkan di bahagian III dari jadual pertama Akta Dadah Berbahaya 1952 (Pindaan 2002) (Akta 234).

Bagi kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 15 (1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh dihukum mengikut seksyen dan akta sama dibaca bersama mengikut Seksyen 38B akta sama.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh didenda tidak lebih daripada RM5,000 atau penjara tidak lebih dua tahun dan berada di bawah pengawasan polis selama tiga tahun.

Tertuduh yang tidak diwakili peguam bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan berkenaan dan minta dibicarakan.


Majistret Nordiana Abd Aziz memerintahkan tertuduh dikenakan ikat jamin sebanyak RM2,000 dan menetapkan 6 Disember ini sebagai tarikh sebutan semula kes.

Pendakwaan dilakukan Pegawai Pendakwa Cif Inspektor Mohamad Zakaria.myMetro: 20 Oktober 2009

Related Posts

0 Comments:

Post a Comment