Domain Percuma Di Freenom - Kickstory

Latest

Just Another View With A DSLR

Monday, October 9, 2017

Domain Percuma Di Freenom


Domain bagi sesebuah website atau blog sangat penting terutamanya untuk memendekkan URL yang panjang seperti blogspot, wordpress dan sebagainya. Pelbagi domain seperti .com, .net, .org, .com.my dan sebagainya dijual dengan harga yang mampu milik sekitar RM30 - RM150 bergantung kepada jenis domain.

Kickstory.net menggunakan domain .net yang dibeli dengan harga RM45/setahun sejak dulu lagi. Dulu harga domain sekitar RM30 sahaja. Sekarang mungkin kos penyelengaraan meningkat menyebabkan harga domain semakin meningkat. Kickstory membeli domain dengan JomHosting.Com.

Bukan nak bercerita tentang domain Kickstory.Net sebenarnya tetapi nak bercerita tentang domain percuma iaitu (tk, ml, ga, cf dan gq) yang boleh dimiliki dengan harga USD 0.00 sahaja. Menarik kan? 

Baca juga Cara Menyemak Kelajuan Website

Jika korang tak ada budget untuk membeli domain bolehlah try mendapatkan domain ini dengan percuma. Dapatkan domain percuma di FREENOM k..SHARE jika bermanfaat

Cara untuk mendapatkan domain percuma ialah

1. Klik Freenom dan ikut langkah2 untuk membeli seperti biasa.

2. Check sama ada domain tu available atau tidak


3. Pilih sama ada nak .ml, .tk, .ga, .cf atau .gq


4. Pilih domain tersebut untuk berapa bulan kita nak. Free sehingga 12 bulan k

5. Checkout macam biasa




6. Manage domain seperti biasa seperti nameservers, DNS dan sebagainya.


Dah selesai bolehlah ubat domain di blogspot seperti biasa....SHARE jika bermanfaat. 

1 comment: